Om oss
1983 - 2023
​
Vi firar 40 år!
Så började det...
Föreningen startades hösten 1983 av ett gäng tjejkompisar i 16-17 årsåldern. De hade tröttnat på att inte ha något att göra på fritiden och hyrde därför skolans gymnastiksal under lördagsförmiddagarna för att röra på sig. De körde workout. Intresset för deras aktiviteter växte och fler och fler ville vara med – inom ett år hade deras gympaidé blivit en föreningen med hundra medlemmar.
​
Svårt i början
Det var mycket att lära när föreningen var nystartad. Alla i styrelsen gick på kurser, lusläste allt och fick hjälp av föräldrar för att klara av administrationen, bokföringen och styrelsearbetet. Ändå var det svåraste, den allra hårdaste kampen, att övertyga kommunen att de var seriösa och ville satsa på att bygga upp denna förening. Det verkade som man inte vågade lita på dem för att de var så unga.
​
Trender, trender, trender!
Gympafolket har från början gått in för allt som är trendigt. Man ville inte konkurrera med andra föreningar som sysslade med traditionell gymnastik, man ville hitta andra målgrupper – människor som aldrig idrottade eller var aktiva på något sätt. Många nappar på det som är inne och låter spännande. Om det kan få folk att röra på sig, få bättre kondition och därigenom må bättre, så är det bara positivt resonerade man.
​
Workouten kompletterades snart med low impact, heavyhands, bodycondition och vattengympa. Vattengympan fick ett otroligt gensvar och blev snabbt jättepopulär.
​
Gympafolket en ung förening i flera bemärkelser
För att hänga med satsade man hårt på ledarutbildning. Ledarna var unga och färska och behövde den råg i ryggen som kurserna kunde ge. Medlemmarna var till en början mellan 15 och 30 år.
​
I början en tjejförening
De första åren var Gympafolket en utpräglad tjejförening, men 1987 kom de första manliga pionjärerna i vattengympan. Om de trodde att gymnastik i vatten var något lättsamt, så fick de nu se på annat – det var jobbigare än väntat och passet innebar ordentlig konditionsträning utan att man behövde bli svettig eller få träningsvärk.
Det blev allt populärare att vara aktiv och att röra på sig.
​
Medlemsantalet steg ständigt. Snart var alla åldrar med på aktiviteterna och det fanns nu medlemmar från 13 år upp till 60-årsåldern.
Även för killar...
Hösten 1991 startades den första gruppen med workout för killar – det var dags att ta kål på fördomen att workout var förbehållet tjejer. Deltagarna var mellan 20 och 50 år, takten var hård och många använde också hantlar för att göra träningen mer effektiv. Gympafolkets ledare tränade dessutom flera fortbollslag i workout och det om något tvättade bort stämpeln som bensprattel för tjejer. Några år senare tillkom också en innebandygrupp för killar.
​
Kom loss gympa med oss!
Gympafolket bara växte och växte - när föreningen år 1998 fyllde 15 år hade man 220 aktiva medlemmar. För terminsavgiften fick man träna så ofta man ville och Smålandsposten skrev att ”Gympafolket sätter fart på Hovet”.
​
Gympafolket korpsegrare 2001 – vann pooltävlingen i innebandy
Ett starkt år för innebandykillarna, som tog hem segern i Växjökorpens pooltävling i innebandy.
Öppet hus...
En söndag i september 2002 bjöd föreningen in till Öppet Hus för att visa årets nyhet och möjlighet att pröva på senaste trenden boxing – en ny fartfylld aktivitet där kampsportens slagtekniker används och deltagarna jobbar två och två. Öppet Hus drog runt 200 besökare och det stora intresset för den nya sporten ledde till att hela tre grupper med boxing kom igång samma höst.
På Öppet Hus visades också en utställning med föreningens historia i form av tidningsklipp – sammanlagt har det varit ett 15-tal reportage om Gympafolket genom åren.
​
Still going strong!
Gympafolket firade 30-årsjubileum hösten 2013 med ett heldags jubileumsevent. Flera av de personer som var med i starten 1983 är fortfarande engagerade i verksamheten. Föreningen är stark, har stabil ekonomi och många duktiga välutbildade ledare. Satsningen på trender har fortsatt genom åren och pass som Zumba, CrossFit, Step/Core, Pump och Tabata har funnits på schemat.